
Aici e vorba despre o simpla observatie legata de modul de manifestare la nivel vizual relationat la un context proaspat intalnit. Si anume, desenul de mai sus reprezinta doua moduri de interactiune cu un spatiu, privit de doua persoane cu diferite profesii si preocupari.
In cea din stanga am dorit sa punem accentul pe felul in care remarca un spatiu un turist. O turista, de exemplu, ar remarca rochia din vitrina aflata in planul secund, vegetatia si treptele de la intrare pe care urmeaza sa urce. Un turist ar observa halbele de bere din primul plan, vegetatia, firma agatata de corpul de iluminat din stanga si evident treptele. Perechea de turisti va avea atentia atrasa de cei doi prieteni aflati in plan secund, care cu un gesc amical, ii invita la o bere impreuna.
Ce trebuie sa inteleaga cel ce se pregateste sa devina un profesionist este cu totul alta zona de observatie. Si anume… conteaza mai putin rochia, cat vitrina in sine, si aranjamentul vitrinei, parapetii din piatra aparenta din prim plan si designul fierului forjat care completeaza imaginea peste tot, de la designul corpurilor de iluminat si al firmei suspendate, pana la stilul ferestrelor, usilor, ancadramentelor, treptelor, volumetriei si tipului de structura al imobilului, tipului de invelitoare si al scurgerilor pluviale, al tipului si calitatii vegetatiei ambientale, al controlului vizual al spatiului exterior combinat cu materialele puse in opera si al echlibrului nuantelor si tipurilor de culori folosite de arhitect in compozitia vizuala din fata ochilor. Si, daca e nevoie, memoria personala, ar putea sa fie sprijinita si completata de imagini foto. Abia apoi vine si timpul halbelor de bere si al rochiei din vitrina!!!